ManAd https://manad.dk/ Fokus på strategisk indkøb, optimering og værdiskabelse Sat, 14 Sep 2024 13:44:10 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://manad.dk/wp-content/uploads/2021/03/cropped-Manad-LOGO-1-e1615918771387-32x32.png ManAd https://manad.dk/ 32 32 Bæredygtighed og Indkøb går hånd i hånd https://manad.dk/baeredygtighed-og-indkoeb-gaar-haand-i-haand/ Sun, 22 Jan 2023 21:03:37 +0000 https://manad.dk/?p=1026 Indlægget Bæredygtighed og Indkøb går hånd i hånd blev først udgivet på ManAd.

]]>

Traditionelt har der i Indkøb været fokus på optimering og reduktion af omkostninger, men i en mere ustabil verden er det også nødvendigt at fokusere på stabile forsyningskæder og ikke mindst at være en bæredygtig og grøn organisation. Her har Indkøb fået en ny vigtig rolle, som stiller andre krav end tidligere.

Man kan groft sagt sige, at bæredygtigt Indkøb er baseret på tre søjler:

      • Den første søjle er et effektivt Indkøb. Det kan fx beregnes ud fra TCO – her måles der på, om indkøbet er omkostningsoptimeret ud fra de traditionelle målsætninger om, at total cost skal være så lav som muligt.
      • Den anden søjle er grønne indkøb, hvor man fx kan tage udgangspunkt i Science Based Target i forhold til at sænke CO2 emission ud fra miljø- og klimamæssige hensyn.
      • Og endelig den sociale dimension, hvor man fx kan tage udgangspunkt i UN Global Compact. Denne dimension er CSR dimensionen hvor man bl.a. sikrer de sociale forhold for egne medarbejdere, at underleverandørerne sikrer ordentlige forhold for deres medarbejdere, at der ikke benyttes børnearbejdere m.m.

Kravene om bæredygtighed er mangfoldige og forventningerne kommer mange steder fra:

    • Forbrugeren: I dag er forbrugerne meget mere opmærksomme på, hvor ting kommer fra. Da indkøb er ansvarlig for forsyningskæden og leverandørerne, er bæredygtighedsbevidsthed i indkøb og at være på toppen af det vigtigere end nogensinde.
    • Samfundet: Samfundet forventer, at du handler på en etisk og bæredygtig måde, ellers kan din virksomheds omdømme blive beskadiget.
    • Investorer: Investorer er mere og mere fokuseret på grønne investeringer og ESG. Du bliver bedømt ud fra din strategi på den lange bane.
    • Medarbejderne: Medarbejderbevarelse og rekruttering er vigtigere end nogen sinde og medarbejdere er i høj grad interesserede i at arbejde i virksomheder, de kan være stolte af og som der opfører sig på en etisk og bæredygtig måde. Mange medarbejdere i dag er i høj grad purpose driven.
    • Bestemmelser og love, f.eks. er regeringens strategi for grønne offentlige indkøb:

      “De offentlige indkøb skal bidrage til at nå det nationale mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.”

      Kilde: Oes.dk

       

Denne nye rolle i Indkøbsafdelingen er vigtig og kræver nye kompetencer. Den kræver indsigt i modeller og lovgivning både i det offentlige og private. Da dette område er nyt territorie, hvor der endnu ikke er fælles KPI’er og standarder, er det svært at navigere i. Men en ting er sikkert, at gøre ingenting er ikke vejen frem. Man må springe ud i dette nye område og ”asfaltere mens man kører”. Derudover er det en god ide at se og lære af andre, så vidensdeling på dette område er altafgørende.

Indlægget Bæredygtighed og Indkøb går hånd i hånd blev først udgivet på ManAd.

]]>
Grønt indkøb, hvorfor giver det mening nu? https://manad.dk/gront-indkob-hvorfor-giver-det-mening-nu/ Mon, 17 May 2021 17:30:59 +0000 https://manad.dk/?p=940 Indlægget Grønt indkøb, hvorfor giver det mening nu? blev først udgivet på ManAd.

]]>

For det første vil du gøre det rigtige, men det kommer også fra krav fra dine interessenter som:

    • Forbrugerbevidsthed, i dag er forbrugerne meget mere opmærksomme på, hvor ting kommer fra. Da indkøb er ansvarlig for forsyningskæden og leverandørerne, er bæredygtighedsbevidsthed i indkøb og at være på toppen af ​​det vigtigere end nogensinde.
    • Forventninger fra samfundet, samfundet forventer at du handler på en etisk og bæredygtig måde, ellers kan din virksomheds omdømme blive beskadiget.
    • Investorfokus, investorer er mere og mere fokuseret på grønne investeringer og ESG.
    • Bevarelse og rekruttering af medarbejdere, medarbejdere er interesserede i at arbejde i virksomheder, de kan være stolte af, opføre sig på en etisk og bæredygtig måde.
    • Bestemmelser og love.

​Hvis indkøb udmærker sig på bæredygtighedsdagsordenen, får afdelingen også mere muskelkraft og relevans for virksomheden I forhold til, at være repræsenteret på C-niveau.

 

Indlægget Grønt indkøb, hvorfor giver det mening nu? blev først udgivet på ManAd.

]]>
Hvorfor bruge LEAN i Procurement? https://manad.dk/hvorfor-bruge-lean-i-procurement/ Fri, 14 May 2021 18:31:24 +0000 https://manad.dk/?p=303 Indlægget Hvorfor bruge LEAN i Procurement? blev først udgivet på ManAd.

]]>

LEAN blev oprindeligt brugt til at optimere produktionsprocesserne i Toyota i 1950’erne, men er i dag et anerkendt værktøj til at optimere alle slags processer og værdiskabelser i virksomheder ikke mindst indenfor procurement.

Grunden til at LEAN er et godt værktøj at bruge, når man skal arbejde med  processerne i organisationen er, at det er et anerkendt og gennemtestet metodeapparat, der samtidig er nemt at bruge. LEAN giver et godt billede af, hvor organisationen er for indeværende, og hvad skal der til for at fjerne det, der ikke skaber værdi i processerne.

LEAN består af fem basisprincipper. Se nedenstående figur:

lean_model_edited.jpg

Med metoderne fra LEAN thinking kan man analysere sig frem til best practice, og dermed får man mulighed for at identificere de ikke-værdiskabende processer – også kaldet waste. Når man identificerer waste, fremgår det hvilke faktorer, der hindrer en optimeret værdikæde. En optimeret værdikæde handler i sidste ende om at være så omkostningseffektiv og derved så konkurrencedygtig som muligt.

Eliminér waste  =  Bliv mere omkostningseffektiv  =  Bliv mere konkurrencedygtig

Indenfor LEAN opererer man med otte forskellige typer waste. Nogle wastetyper er f.eks. overproduktion: og ventetid. Overproduktion er eksempelvis når aktiviteter udføres, før de faktisk er nødvendige mens ventetid eksempelvis kan være en medarbejder, der venter imellem processer og derfor ikke er i stand til at arbejde effektivt i flow.

Undersøgelser viser, at strategiske indkøbere bruger mindre end 40% af deres tid på deres kerneområder. Resten af tiden bruges på administration m.m.

Ved at udnytte metoderne i LEAN thinking indenfor procurement har man mulighed for at bruge den synlighed, der identificeres i forsyningskæden til f.eks. at sænke lagerbeholdningerne, optimere processerne og udnytte medarbejdernestid bedst muligt, så tiden i stedet bruges på værdiskabende processer.

Du har mulighed for at lære mere om, hvordan din organisation kan arbejde med LEAN for at fremme værdiskabende processer på et kursus hos os i Strategisk Procurement.

Indlægget Hvorfor bruge LEAN i Procurement? blev først udgivet på ManAd.

]]>
De værdier, der skabes af indkøbs-afdelingen? https://manad.dk/de-vaerdier-der-skabes-af-indkobs-afdelingen/ Wed, 12 May 2021 18:39:48 +0000 https://manad.dk/?p=311 Indlægget De værdier, der skabes af indkøbs-afdelingen? blev først udgivet på ManAd.

]]>

Sætter din ledelse og organisation pris på de værdier, der skabes af indkøbs-afdelingen?

Procurement og indkøbsafdelinger står i de fleste virksomheder i dag for stor værdiskabelse. Værdien fremkommer gennem mange forskelligartede tiltag og ikke kun fra den traditionelle besparelsesdel. Det kan være områder som optimering af processer, bedre leverandørsamarbejde, optimerede specifikationer i produktionen, cost avoidance, bedre betalingsbetingelser, m.m.

På trods af den værdiskabelse og den øgede vigtighed som Procurement udgør for organisationerne, får Procurement ofte ikke megen taletid og er i de fleste virksomheder end ikke repræsenteret på C-level. Dette skyldes ofte, at værdiskabelsen ikke bliver synliggjort nok for ledelsen.

Hvis Procurement ønsker taletid på C-level, skal de gode resultater synliggøres bedre, da succes oftest skabes gennem de gode resultater. En god måde at gøre dette på er ved at skabe et solidt Dashboard, som er alignet med virksomhedens overordnede strategi. Dashboardet skal indeholde relevante KPI’er for virksomheden.​

Dashboard.png

Eksempel på Dashboard

Herved opnås ikke alene besparelser og effektiviseringer, men også en forståelse i organisationen og ledelsen for hvilke værdier, der skabes, og som kommer hele organisationen tilgode.

Hvordan du kan skabe din virksomheds unikke Dashboard, har du nu mulighed for at lære mere om på kurset Strategisk Procurement.

Her vil du lære hvordan man professionelt kan arbejde med at gøre Procurements performance synlig på C-level niveau. Dette gøres gennem et forløb hvor nedenstående spændende og relevante områder bl.a. er en del af kurset:

    • Hvordan opbygges en robust pipeline, som skaber solide resultater?
    • Hvordan måles resultaterne?
    • Konsensus med ledelsen omkring KPI’er og hvordan de måles
    • Opbygning af et Procurement Dashboard
    • Monitorering og styring af KPI’er

Indlægget De værdier, der skabes af indkøbs-afdelingen? blev først udgivet på ManAd.

]]>
Hvorfor er det vigtigt at have fokus på spend-analysen? https://manad.dk/hvorfor-er-det-vigtigt-at-have-fokus-pa-spend-analysen/ Tue, 11 May 2021 04:26:07 +0000 https://manad.dk/?p=131 Indlægget Hvorfor er det vigtigt at have fokus på spend-analysen? blev først udgivet på ManAd.

]]>

For at kunne navigere optimalt i procurement og indkøb er det vigtigt, at have overblik over din virksomheds spend, altså alle dens omkostninger. Gennem en spend-analyse kan man identificere hvem der indkøber, hvad der købes, hvem der købes af, til hvilken pris, etc. Denne viden er en af grundstenene til at kunne få et overblik over hvilke tiltag du kan sætte i søen, hvem dine leverandører er, hvor mange leverandører du har, hvor du skal kanalisere dine ressourcer hen m.m.

En spend-analyse kan laves på den gode gammeldags måde, hvor spend-data indsamles manuelt, men den kan også foregår gennem implementering af en applikation, som kan gøre livet lidt nemmere for dig. 

I forhold til ROI (Return On Investment), samt tiden det tager at implementere en sådan applikation, har Gartner Group lavet en undersøgelse af forskellige applikationer. Undersøgelsen viser at en spend-applikation både er hurtig at implementere og ROI er relativ høj i forhold til omkostningerne og i forhold til hvor mange, der berøres af implementeringen. Dette er hvad man kan kalde et Quick Fix.

Indlægget Hvorfor er det vigtigt at have fokus på spend-analysen? blev først udgivet på ManAd.

]]>
Interview med Bettina Rønn Laugesen https://manad.dk/interview-med-bettina-ronn-laugesen/ Sun, 09 May 2021 18:33:01 +0000 https://manad.dk/?p=307 Indlægget Interview med Bettina Rønn Laugesen blev først udgivet på ManAd.

]]>

Interview med Bettina Rønn Laugesen,

Management Advisor

Jeg har talt med Bettina Rønn Laugesen, der underviser på NSCCM’s nyeste kursus om Procurement.

Bettina har næsten 20 års erfaring indenfor området, og har arbejdet på alle niveauer fra afdelingsleder i Indkøb og Produktion over Procurement Manager og strategisk ledelse til Global Procurement Manager i virksomheder og organisationer som Gyldendal, Tryg, Canon og SimCorp. I dag arbejder hun som selvstændig Management Advisor.

Bettina, kan du kort skitsere den udvikling, der er sket de sidste 15-20 år inden for Procurement-området?

I de sidste 15 år har der været gang i en modningsproces inden for Procurement, og i dag er det ved at blive et område, som mange virksomheder arbejder professionelt med. 

Tidligere var man i indkøbsafdelingerne fokuseret på simple, operationelle indkøb, og særligt på hvilke besparelser der kunne gøres. Den tendens er vendt, og i dag ser man i langt højere grad Procurement som en værdiskabende end en besparende funktion. Ja, flere og flere virksomheder ser heldigvis procurement som en ”value adding” funktion, der bidrager positivt til virksomhedens EBIT.

Hvad ser du som de største udfordringer indenfor Procurement/indkøb?

Der er desværre stadig mange virksomheder, som har et ensidigt syn på Procurement, hvor hårde prisforhandlinger, besparelser og prisnedslag er i højsædet, mens andre værdier som procurement også skaber, ikke bliver synliggjort og værdsat tilstrækkeligt.

Kan du uddybe hvilke andre værdier det kunne være?

Ja. Der er særligt nogle, jeg gerne vil fremdrage: 

Det være sig sikring af den gode dialog med leverandørerne, så f.eks. leveringsrisikoen falder.
Det er også vigtigt at sikre gode indkøbsaftaler, samt gode SLA’er. Serviceaftaler, der er tilpassede, er guld værd. 

Du nævner den gode dialog, kan du uddybe det lidt nærmere?

Ja, den gode dialog og den gode relation hænger sammmen, har man en god relation, vil begge parter gøre lidt mere for at tingene køre gnidningsfrit. Har man et forpligtende samarbejde, der også drejer sig om udvikling, er det selvfølgelig også værdifuldt, at udforske mulighederne med leverandørerne for optimerede produktionsmetoder eller ændrede specifikationer. 

Det er afgørende at have et respektfuldt samarbejde – det er vigtigt at finde en balance, så man som indkøber ikke bliver for hård, så kan leverandøren føle sig ”kørt over”; på den anden side er det også vigtigt at man ikke er for eftergivende, så kan leverandøren miste respekten. Men jeg tror alle kender dét, at have et godt samarbejde med en leverandør, en man kan ringe til hvis det brænder på, og som man stoler på kan og vil træde til. 

Hvad med internt i virksomhederne. Er der noget man kan arbejde med?

Ja, også internt i virksomheden er det vigtigt at sikre af den gode dialog, så det f.eks. er de rette specifikationer m.m. der indkøbes. Med jævne mellemrum er det nødvendigt at gå processerne igennem, og sørge for undgå unødvendige udgifter. Man kan også udfordre de interne stakeholdere til at revurdere behov og specifikationer.

Hvad ser du som de største strategiske udfordringer?

Den største udfordring, jeg ser lige nu, er at få løftet afdelingerne op til næste niveau, så virksomhederne udnytter det fulde potentiale af en velfungerede og professionel Procurement-afdeling. Det er som et tveægget sværd. Ofte er Procurement på den ene side ikke repræsenteret i C-level i de fleste virksomheder, og på den anden side har nogle Procurement-afdelinger måske heller ikke selv været gode nok til at synliggøre deres succeser og resultater.

Derudover er det sværere end nogen sinde at tiltrække nye og dygtige medarbejdere inden for procurement. Kvalificerede medarbejdere er blevet en mangelvare, fordi efterspørgslen er steget kraftigt gennem de senere år.

Hvad tænker du at ledelse og Procurement-afdelinger kan gøre for at komme videre? Hvad skulle være next step?

Hmm, det bliver meget generaliserende, alle virksomheder har jo forskellige udgangspunkter og modenhedsniveauer. Når det er sagt, så er det først og fremmest enormt vigtigt at få Procurement på agendaen i ledelsen, og finde de vigtigste værdier.

I den proces er det både nødvendigt at få etableret et godt samarbejde mellem ledelsen og Procurement-afdelingerne. 

For at synliggøre værdiskabelsen er det grundlæggende, at der er alignment med ledelsen om hvilke værdier der er vigtige og derefter sætte KPI’er op for disse. En god måde at gøre dette på er ved at udarbejde et Dashboard som opdateres jævnligt, så fremdrift og resultater er synlige for alle det må være relevant for. 

Herved har man mulighed for at skabe den gode succeshistorie omkring resultaterne, som igen gør at man kan få taletid i C-level og accept og anerkendelse i virksomheden generelt. Det er som ringe i vandet.

Tak til Bettina for svarene. I NSCCM glæder vi os til hendes kommende kurser.

Britt Torp Pedersen,
Uddannelseskoordinator, NSCCM

Indlægget Interview med Bettina Rønn Laugesen blev først udgivet på ManAd.

]]>
Den agile indkøbs-afdeling https://manad.dk/den-agile-indkobs-afdeling/ Sun, 09 May 2021 05:25:44 +0000 https://manad.dk/?p=150 Indlægget Den agile indkøbs-afdeling blev først udgivet på ManAd.

]]>

Hvordan kan I fremtidssikre indkøbsafdelingen i disse volatile tider? Svaret er, at I skal have fokus på omstilling i forhold til virksomhedens indkøbsbehov og jeres leverandørlandskab.

 

Indkøb forventes i dag i mange virksomheder og organisationer at reducere cost, at minimere risk, at tilføre innovation og sørge for at det hele gøres på en bæredygtig måde.

For at udnytte jeres indkøbs ressourcer bedst muligt er det vigtigt, at der arbejdes professionelt med stakeholder management. Således at der kontinuerligt er fokus på, hvad der er vigtigt for virksomheden, og hvor den er på vej hen, samtidig skal der også være fokus på leverandørlandskabet.

Hvad  sker der på leverandørernes banehalvdel? Det gælder både hos jeres direkte leverandører og deres underleverandører.

Overordnet set, kan man definerer fire forskellige typer af forhold mellem virksomheder og leverandører, og det er vigtigt, at I som indkøbere/indkøbsafdeling kan navigere agilt imellem disse typer og mestre dem alle.

    • Hvis der både er en stabil efterspørgsel fra din virksomhed og et stabilt leverandør markedet, så er det oplagt at implementere e-procurement og derved frigive tid og ressourcer til andre funktioner.
    • Hvis efterspørgslen fra din virksomhed er meget stabil, men leverandør markedet til stadighed er i forandring, er det vigtigt at opbygge en tung vidensbase i Indkøbsafdelingen, så den konstant er synkroniseret med hvad der sker i markedet og fra leverandørsiden i forhold til udvikling, priser, trends mm. Herved kan Indkøb fungere som rådgiver for virksomheden.
    • Hvis efterspørgslen fra virksomheden hele tiden ændrer sig, men leverandørsiden til gengæld er meget stabil, er det vigtigt, at indkøberne kender leverandørernes kapacitet, evner mm. Således kan de hurtigt og effektivt rådgive virksomheden ved indkøb. I denne type af forhold mellem Indkøb og leverandører er det vigtigt, at udbud gives gennem hurtige udbudsprocesser og ikke langtrukne store udbud.
    • Sidst, hvis både efterspørgsel og leverandørudbud er i stadig forandring og ændres hurtigt, er det vigtigt, at indkøbsafdelingen kontinuerligt sætter ressourcer af til at undersøge nye behov og markedet, så de bedst muligt kan rådgive virksomheden fremadrettet.

Den agile tilgang er vigtigere end nogensinde for at kunne excellere og fremtidssikre eksistensberettigelsen som professionel indkøber.

Indlægget er skrevet af Bettina Rønn Laugesen, september 2020. Bettina underviser i NSCCM om Strategisk Indkøb og Procurement på kurset Strategisk Procurement.

Bettina har skrevet en række andre indlæg om Procurement. Du kan bl.a. læse om LEAN i Procurement og om hvordan I kan synliggøre Procurements værdi.

 

 

Indlægget Den agile indkøbs-afdeling blev først udgivet på ManAd.

]]>
Relevante KPI’er i procurement https://manad.dk/relevante-kpier-i-procurement/ Wed, 05 May 2021 18:26:23 +0000 https://manad.dk/?p=294 Indlægget Relevante KPI’er i procurement blev først udgivet på ManAd.

]]>

Relevante KPI’er i Procurement

På vejen mod en mere synlig Procurement-afdeling kommer man ikke uden om, at det er vigtigt at finde gode metoder til at synliggøre resultaterne på. En anbefalelsesværdig metode, er at skabe et solidt Dashboard, som er alignet med virksomhedens overordnede strategi. Dashboardet skal indeholde relevante KPI’er for virksomheden og Procurement-afdelingen.

Det er nødvendigt, at man er kritisk overfor hvilke KPI’er, der måles på, da man ellers kan ende i et KPI-tyranni, som ikke giver mening eller værdi. De KPI’er, der udvælges og måles på, skal være alignet hele vejen fra toppen til den enkelte afdeling og skal bruges aktivt i det daglige arbejde. Mange gange er det bedre med få gode og relevante KPI’er frem for mange og måske knap så relevante.

Relevante KPI’er kan være:

    • Besparelser: Er den mest almindelige KPI, der bruges i procurement. Her er det vigtigt, at der er overensstemmelse med hvad og hvordan en besparelse beregnes, således at den værdi/besparelse, der skabes, er synlige og troværdige for både ledelse og afdeling. Besparelserne, der skabes, skal kunne ses i virksomhedens budgetter/regnskaberne enten som lavere cost eller højere resultat.
    • Antal leverandører: Denne KPI er vigtig, hvis virksomheden ønsker at konsolidere flere af deres omkostninger hos færre leverandører og dermed opnå mængderabatter og en mulighed for at være en større kunde. Det kan også være relevant at få reduceret antallet af leverandører i forhold til en lettere håndtering fx ved GDPR, Risk og CSR.
    • Compliance på kontrakterne: Denne KPI kan være svær at måle på, men er yderst relevant, da det ikke nytter meget at lave en god aftale med en leverandør, hvis ingen i virksomheden efterfølgende bruger den.
    • Antal gennemførte projekter: Denne KPI er relevant især internt i procurementafdelingen, for at se på hvor mange projekter afdelingen gennemfører. Den giver samtidig et godt billede af procurementafdelingens kapacitetsmuligheder og udnyttelse.
    • Cost avoidance: Denne KPI er også en besparelses-KPI, men en besparelses der er fremkommet pga procurement har spottet en mulighed for at reducerer omkostningerne. Det kan fx være, hvis virksomheden ikke er opmærksom på kontrakter der autoforlænges eller procurement når at opsige en kontrakt som virksomheden ikke længere har brug for eller bruger.
    • Spend under control: Denne KPI kan også være svær at måle på, men er yderst relevant. Den viser, hvor stor en del af virksomhedens omkostninger der kontrolleres af procurementafdelingen, og hvor stor en del der går uden om afdelingen. I dette ligger der en stor risiko for, at virksomheden går glip af nogle store besparelser, men også andre risikoer kan oppebæres af dette, fx CSR, uoverensstemmelser med leverandørerne m.m.
    • P2P: Denne KPI bruges i virksomheder med et ERP-system samt et Procure-to-pay setup. Her måles der på, om der er lavet en PO-ordre inden køb af en vare eller ydelse. Herved sikrer virksomheden at der er fuld visibilitet og kontrol over deres omkostninger.

Det er vigtigt, at KPI’er bruges aktivt efterfølgende både for at synliggøre resultater og for at kunne spore forbedringsmuligheder.

Indlægget Relevante KPI’er i procurement blev først udgivet på ManAd.

]]>